Берислав не здається: місто планує своє відновлення

27 Грудня 2023, 11:00
Днями  відбулася   робоча зустріч Платформи громадської участі у відновленні Бериславської  громади 1288
Днями відбулася робоча зустріч Платформи громадської участі у відновленні Бериславської громади

Днями  відбулася   робоча зустріч Платформи громадської участі у відновленні Бериславської  громади з тем розвитку  соціальної сфери, освітніх та соціальних послуг. Тема зустрічі:  «Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України»."

Про це повідомляє прессекретар  ГО ПЦПСД, менеджер проекту Галина Бахматова, інформує Район.Берислав.

Робоча група з питань розробки і  реалізації Плану відновлення та розвитку Бериславської міської територіальної громади та громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (скорочено-ПЦПСД) запросили представників влади, громадських організацій,  ініціативних груп, активістів громади, журналістів, волонтерів та всіх зацікавлених взяти участь в обговоренні важливих тем повоєнного відродження Бериславської громади в форматі «Світового кафе».

Завдання «Світового кафе»: залучити бажаючих громадян Бериславської громади долучитися до висловлювання нових ідей, які могли б знайти своє відображення в  проектних картках, спонукати до активної участі мешканців громади щодо обговорення проблем  та пошуку шляхів вирішення.

Діалогові платформи націлені на виконання наступних завдань:

  • Формування  громадської свідомості та відповідальності за місце, де живеш,
  • Розуміння важливості участі громадян у процесах відновлення (як при плануванні, так і реалізації планів/стратегій відновлення)
  • Сприяння скоординованому внеску громадянського суспільства в проекти реконструкції та відновлення регіону,  врахуванню  потреб та побажань.
  • Створення простору для громадськості задля  можливості впливати на прийняття рішень та співпрацювати з органами місцевого самоврядування.
  • Зміцнення  відповідальність влади  та впевненість громади  у прийнятих рішеннях, сприяючи розбудові спільного майбутнього для всіх жителів громади.
  • Посилення  співробітництва між місцевою владою, жителями і громадськими організаціями під час відновлення територіальної громади.  
  • Активізація комунікації між владою та громадою для максимального залучення жителів громади у процеси розробки та ухвалення рішень на місцях.

Правила роботи в форматі «Світового кафе»:  кожна група спочатку обґрунтовано  обирає одну з важливих тем відбудови Бериславської громади, а потім пише проектну картку з  описом всіх необхідних  характеристик створення запланованого закладу, своєрідний  міні-бізнес-план. Під час презентації кожною групою своїх проектів учасники інших груп доповнюють та уточнюють пропозиції колег, таким чином синергія колективного розуму удосконалює роботу над кожною окремою пропозицією на благо громади.

Перша група презентувала одну з шести ідей, які вони обговорювали: вони обрали створення Реабілітаційного центру для людей похилого віку «Надія». Для цього необхідна зелена енергетика як пріоритет, бо на центрі повинні бути сонячні батареї. Центр гарантує забезпечення пільгових медичних послуг первинного рівня на основі оцінювання потреб населення, доступний  безпечний безбар’єрний простір при закладі охорони здоров’я. Для реабілітаційного центру можна обрати пустуюче триповерхове  приміщення прокуратури, яка там працювала до війни. Необхідно зробити перебудову та додаткові складські приміщення, ремонт всіх комунальних систем будівлі. Центр вміщатиме зараз 50 осіб, і є буде  місце для нового медичного обладнання заради реабілітаційної допомоги.  Джерела фінансування можливі різноманітні, план на виконання проекту розраховано на два наступних роки.  В результаті отримаємо розширення спектру послуг для людей похилого віку, щорічні дослідження щодо  покращення якості життя людей похилого віку та коефіцієнт щастя дозволить виміряти якісні та кількісні результати роботи центру.

Друга група обрала ідею  побудови консервного заводу на території Бериславської громади заради розвитку інвестиційного та економічного  потенціалу регіону, розвитку аграрної інфраструктури, наповнення бюджету, забезпечення мешканців якісною сільгосппродукцією, покращення якості харчування.  Група розробила дерево цілей  та завдань для втілення ідеї в життя. Необхідно збудувати  приміщення заводу, завезти обладнання, підготувати спеціалістів, відкрити цех упаковок та тари для виробленої продукції. Будуть складатись  договори з місцевими аграріями, що створить економією на транспортних витратах, та сама місцева сільгосппродукція набагато дешевша.  Відбудова роботи греблі та електростанції необхідна для води та енергії на підприємстві.  Співпраця зі шведськими колегами з підприємства «Чумак» дозволить перейняти найкращий досвід.  

Третя група презентувала проектні картки з  декількох тем. Перша - Центр соціальних послуг можна відкрити вже зараз в пустих приміщеннях, які  простоюють без роботи, і відкрити там майстерні з ремонту побутових предметів, консультаційні  послуги, парикмахерські, побутові послуги, тощо.  Центр сприятиме розвитку малого підприємництва, зареєстрованого саме в Бериславській громаді для сплачення місцевих податків. Мінімальна орендна оплата буде поповнювати бюджет. Друга ідея – створення будинків для людей похилого віку «Соти» в різних мікрорайонах  Берислава. Третя ідея – кампанія «Будуй-Мо!» для будівництва, відбудови та створення маленьких підприємств для виробництва будівельних матеріалів, з рекрутингової кампанією  саме для місцевих безробітних мешканців, для людей з Херсона. Стратегія саме маленьких виробничих ліній та окремих міні-цехів буде більш ефективною, ніж створення   лише однієї великої фабрики.   На місці розбомбленого універмагу в центрі Берислава, який не підлягає відновленню, треба збудувати районну оптову базу та великий торгівельний центр для всіх сіл та містечок навкруги міста. І четверта ідея – «Сади Бериславщини» для переробки садової продукції, знов в кооперації зі шведською компанією «Чумак». Запропонували в Раду директорів кожного  підприємства ввести мешканців  місцевої громади.  

Всі ці проектні картки ляжуть в основу великих проектів та бізнес-планів розвитку та відбудови Бериславської територіальної громади, нехай тільки хоч трохи далі відженуть наші воїни-захисники кривавих окупантів-рашистів, які щоденно бомбардують правобережну Херсонщину. 

Під час обговорення активісти громади поділились своїм найбільшим страхом – щоб Бериславську громаду не внесли в список тих сіл, що не підлягають відновленню. Учасники обговорення усвідомлюють, що вони зараз займаються віртуальним плануванням, як це смішно виглядає зі сторони, але вони впевнені, що «треба просто зберегти наше місто, його назву, наших людей». Люди приходять регулярно на наші Платформи: це вчителі, батьки, старости сіл,  тому що тут всім цікаво планувати майбутнє відновлення.  «Те, про що сьогодні мріємо, завтра збудуємо, і це буде громада найкращого майбутнього»,  - саме так  написано в новому презентаційному буклеті Бериславської територіальної громади для міжнародних партнерів. Акцент  в обговоренні відновлення громади робиться саме на те, що зможе наповнювати місцевий бюджет, на прагматичні аспекти планування.

Читати також: Бериславська громада: від мрії до відбудови

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024