В Бериславському районі з’явилася нова пам’ятка архітектури місцевого значення − «Комплекс староєврейської школи» у Бобровому Куті

23 Лютого 2024, 08:50
Бобровий Кут 680
Бобровий Кут

Начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін підписав розпорядження, яким було взято на облік щойно виявлену пам’ятку архітектури місцевого значення Херсонської області «Комплекс староєврейської школи».

Відповідна інформація міститься у розпорядженні Олександра Прокудіна, яке опубліковано на офіційному сайті Херсонської обласної військової адміністрації.

Назва: Про взяття на облік щойно виявленої пам’ятки архітектури місцевого значення Херсонської області «Комплекс староєврейської школи»

В документі зазначено, що розпорядження підписано з метою збереження об'єктів культурної спадщини місцевого значення Херсонської області та подальшого внесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Розпорядженням передбачено:

  • взяти на облік щойно виявлену пам’ятку архітектури місцевого значення Херсонської області «Комплекс староєврейської школи» згідно з додатком.
  •  надіслати в установленому порядку копії цього розпорядження Міністерству культури та інформаційної політики України, Калинівській селищній військовій адміністрації;
  •  забезпечити складання упродовж трьох років облікової документації пам'ятки архітектури місцевого значення Херсонської області;
  • повідомити власника об'єкта про набуття правового статусу пам’ятки архітектури місцевого

Комплекс староєврейської школи у Бобровому Куті складається з самої будівлі   Староєврейської школи та Будинку для вчителя.

В розпорядженні зазначено, що шкільний комплекс з будинком для вчителя, який добре зберігся, є цінним з огляду на архітектурні якості та дає уявлення про шкільну справу початку XX століття.

«Будівля школи є єдиною архітектурною пам’яткою в Бобровому Куті, яка зберігає первісне оздоблення від часів існування єврейської колонії. Вона є одним з об’єктів ідентичності Бобрового Кута», − йдеться у тексті документа.

Двокласна школа в с. Бобровий кут з будинком вчителя поряд (буд.1904р). 

Бобровий Кут – селище було засновано у 1807 році як єврейська колонія в результаті проекту переселення євреїв в Російській імперії. Основну масу переселенців складали вихідці з Могильовської губернії (cучасна Білорусь). У 1818 році в селищі було зареєстровано 592 особи. За даними на 1890-1891 роки в колонії мешкало  1609 осіб3. Основну частину етнічного складу населення представляли євреї. Також, по сусідству мешкали німецькі і українські селяни. У 1897 році в поселені рахувалися 1248 євреїв та 221 осіб не євреїв.

Заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Володимир Клюцевський  зазначив, шо наше покоління попри війну не має права остаточно загубити те, що старанно зберігалося 100-200-300 років десятками поколінь.

Район.Берислав інформував, що у Бобровому Куті планують встановити ініційовані Єврейської спільнотою пам'ятні знаки.

Відповідна ініціатива розглядалася  на засіданні робочої групи з питань збереження об’єктів культурної спадщини Херсонщини.  Було вирішено встановити пам'ятний знак на місці події у Бобровому Куті за ініціативи Єврейської спільноти України.  Такі пам’ятні знаки будуть нагадувати про  переселення єврейського населення на терени Херсонщини.

Такий пам’ятний знак було встановлено у селі Стратин, що на Прикарпатті. Аналогічний планують встановити і на Херсонщині.

Читати також: У Бобровому Куті планують встановити ініційовані Єврейської спільнотою пам'ятні знаки

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024