Під постійними обстрілами російської армії: життя Милівської громади на Херсонщині

24 Січня 2024, 20:15
Життя Милівської громади на Херсонщині 3367
Життя Милівської громади на Херсонщині

Милівська громада Бериславського району перебуває під постійними обстрілами з боку російської армії. Окупанти щоденно знищують житлові будинки, інфраструктурні об’єкти, підприємства. В таких умовах живуть люди. За словами начальниці Милівської сільської військової адміністрації Любові Мінько, зараз в громаді проживає 1 800 жителів,  в основному, це люди пенсійного віку.

«Сім’ї з дітьми евакуйовані», − говорить  пані Любов.

Про декомунізацію,  міжнародну співпрацю,  здобутки, підсумки  року та плани на майбутнє  спілкуємося з начальницею Милівської  сільської військової адміністрації Любов’ю Мінько.

Милівська сільська об’єднана територіальна громада Бериславський район Херсонська область. До складу громади входять села: Милове, Суханове, Червоний Яр, Качкарівка, Саблуківка, Дудчани, Новокаїри, Республіканець, Нова Кам'янка, Новогригорівка.

Любов Мінько на нараді

Декомунізація

 

− Як проходить у громаді декомунізація?

– З набуття чинності Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки»  в Милівській сільській територіальній  громаді було приведено у відповідність назви вулиць у населених пунктах, прибрано символіку радянщини з пам’ятників загиблим воїнам у другій світовій війні.

− Які труднощі реалізації, проблеми, застереження?

– На сьогодні нам важко проводити перейменування вулиць відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». На жаль, зараз територія нашої громади зазнала величезної міграції населення: з 6 900 осіб залишилось 1 800 жителів. Проведення відкритого чесного обговорення, консультацій з населенням  не  є можливим. Ми можемо прийняти рішення про перейменування деяких вулиць, однак це буде адміністративне рішення, яке не задовольнить громаду. Проведення онлайн-опитування не можливе через відсутність  електроенергії та інтернету. На території йдуть  активні обстріли   з лівобережжя.

Також відкритим є питання, наскільки  об’єктивним буде таке онлайн-опитування, бо мешканці, які живуть у громаді, брати участь в ньому не зможуть, бо немає інтернету. Збори громадян зібрати неможливо через обстріли, а молоді люди, які знаходяться переважно за кордоном, проголосують в онлайн-голосуванні, та чи повернуться вони на ці перейменовані вулиці…

Міжнародна співпраця

 Чи допомагають громаді міжнародні організації або представники країн  Європи, Америки тощо?

– З 2022 року наша громад співпрацює з Глобал Комьюнітіз «Добре» (США). Ми виграли грант на суму 3 мільйони 250 тисяч гривень. За ці кошти придбано: екскаватор, гідравлічний насос, ноутбуки і МФО. Також ми співпрацюємо з такими фондами та благодійними організаціями: Кімонікс Інтернешнл Інк. /Фондом «Партнерство за сильну Україну»  (Велика Британія); Благодійна організація «Благодійний Фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» (США, Велика Британія, Норвегія)

Плани на 2024 рік

 Плани на 2024 рік. Головні тези

– Розмінування території, відновлення громади, буріння артезіанських свердловин,  підтримка ЗСУ, придбання техніки для комунальних підприємств.

Бюджет  громади

 Ви затвердили бюджет громади?

– 22 грудня 2023 року затверджений бюджет Милівської сільської територіальної громади на 2024 рік. Розпорядження начальника Милівської СВА № 273 оприлюднено на сайті територіальної громади у розділі розпорядження.

 Які основні показники?

 – Доходи бюджету — 35 мільйонів 584 тисячі 700 гривень, в  тому числі  доходи загального фонду ‑ 35 мільйонів 584 тисячі 700 гривень;

Видатки бюджету  - 35 мільйонів 584 тисячі 800 гривень, в тому числі видатки загального фонду 35 мільйонів 584 тисячі 800 гривень;

Резервний фонд — 600 тисяч  гривень або 1,68 % видатків загального фонду бюджету.

 Які видатки першочергові та пріоритетні?

– Першочергові видатки — захищені статті, в тому числі заробітна плата з нарахуваннями, а в пріоритетному  − відновлення громади та видатки на оборону України.

Підсумки минулого року

− Що вдалося зробити у минулому році?

– Військова сільська адміністрація за допомогою волонтерських гуманітарних фондів постійно надавала мешканцям громади гуманітарну допомогу.

Пані Любов уточнює, що за 9 місяців 2023 року мешканцям громади надано:

продуктів харчування – більше 292 тони

продуктових наборів – 11 710 одиниць;

гігієнічних наборів – 3 070 одиниць;

води питної – 210 624 літрів;

хліба – 68 060 шт;

консерв мясних – 14 600шт;

ремнабори – 1 200шт;

дров – 977,8 куб.м;

буржуйок − 528шт;

бензину – 950 л;

Starlink − 5шт;

дизель – 400 л;

генераторів - 5шт.

Ми співпрацювали з благодійними фондами, що надають гуманітарну допомогу мешканцям громади, а саме: «Янголи спасіння», «Проліска», «Українці переможуть», «Реск’ю Нау», «Тарілка», фондом Сергія Притули, Глобал Комьюнітіз, виконавцем Програми "Децантралізація Приносить Кращі Результати та Ефективність" (DOBRE), Кімонікс Інтернешнл Інк. / Фондом «Партнерство за сильну Україну», філія організації «Міжнародна Солідарність» в Україні The non-governmental organization Solidarites International Франція.

Житомирська обласна державна адміністрація допомагає із забезпеченням мешканців громади та ВПО продуктовими наборами, засобами гігієни, одягу та дров.

Також громадяни отримували грошову допомогу від дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй «ЮНІСЕФ», благодійної організації ADRA Ukraine, міжнародної гуманітарної організації Save The Children, організації КЕШ.

− Підтримка ВПО, дітей з особливими потребами, дітей-сиріт тощо

– Станом на сьогодні на території Милівської громади проживають 53 внутрішньо переміщені особи, з них 11 дітей (1 дитина з інвалідністю). Внутрішньо переміщені сім’ї проживають у житлових будинках родичів, знайомих та отримують в повному обсязі належні їм види державних допомог, а також гуманітарну допомогу.

У громаді продовжує свою роботу служба у справах дітей та сім’ї. До Дня усиновлення представники військової адміністрації привітали 3 родини, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування подарунками.

Питна вода

 Ситуація із забезпечення населення громади питною водою

– Водозабезпечення та ремонт водопровідної мережі всіх населених пунктів громади здійснюють такі комунальні підприємства: КП «Дружба», КП «Милове» СЖКП «Нептун», КП «Стояни», КП «Прогрес-АС». Ця робота проводиться спільно з Милівською військовою адміністрацією, старостами населених пунктів та людьми, які виконують їх функції. Допомагають і активні  жителі громади.  Подаємо воду за графіками. Під’єднуємо генератори до артезіанських свердловин та наповнюємо водонапірні башти.

Херсонська обласна військова адміністрація від БФ «Мрія України», «Янголи спасіння», «Проліска», «Українці переможуть», «Реск’ю Нау», «Тарілка», фонд Сергія Притули, передавала нам генератори в тимчасове користування та паливно-мастильні матеріали для їх роботи.

Компанія Global Communities (Програма МТД DOBRE) передала для КП «Милове»  екскаватор-навантажувач JCB 3CX Sitemaster на суму більше 2,5 мільйони гривень та домкрат НМ100 – 15,70 тисяч гривень.

Комунальне підприємство «Прогрес – АС»  отримало фінансову допомогу у вигляді субсидії для забезпечення виплати зарплати працівникам та оплату за використану електроенергію на суму 537 тисяч 758 гривень.

У минулому році ми провели коригування двох проектно–кошторисних  документацій на проведення капітального ремонту водопровідної мережі села Милове ‑ вул. Бериславська, Івана Франка, Лесі Українки, Шкільна, Робоча (частково), провулок Жовтневий, провулок Молодіжний, а також вул. Садова, Степова, Бериславська, Шевченко, Гагаріна, Набережна, Придніпровська, Сухомлинського, Східна на загальну суму 90 тисяч гривень.  

Для службових потреб Милівської сільської військової адміністрації від ТОВ «КИЙ АВТО ЦЕНТР» отримано, як благодійну допомогу, автомобіль моделі RENAULT DUSTER Life 1,5D (110hp) MT6 4x2).

Милівська громада закупила матеріали для маркування території, забрудненої вибухонебезпечними предметами, а саме: сигнальну стрічку та таблички з написом «Обережно міни».

Сигнальна стрічка довжиною 500 метрів шириною 70 міліметрів коштувала 7,4 тисяч гривень. Таблички з пластику з написом «Обережно міни» обійшлися в 7,9 тисяч гривень.

Ці матеріали будуть використовуватися для маркування територій, де є ймовірність виявлення вибухонебезпечних предметів. Це допоможе попередити людей про небезпеку та запобігти трагедіям.

Також громада придбала дозиметри F9000 – 49,50 тисяч гривень, фільтри, захисні костюми та протигази – 90,30 тисяч гривень. Ці засоби необхідні для вжиття превентивних заходів у разі виникнення аварії на Запорізькій АЕС.

Підтримка освітян та учнів

Учні пільгових категорій, які перебувають на території населених пунктів Милівської сільської територіальної  громади, отримали 10 планшетів від Корейського агентства міжнародного співробітництва за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Педагогічні працівники, які працюють дистанційно, отримали оргтехніку в рамках співпраці МОН з ЮНЕСКО  (Chromebook  Lenovo  -7 шт.) та ноутбуки в межах ініціативи The Global Business Coalition for Education (GBC-Education), яка реалізована спільно з компаніями HP Inc. і Microsoft (ноутбуки - 50 шт.).

У рамках спільного проєкту Міністерства реінтеграції та ЮНІСЕФ отримано 108 девайсів для дітей громади.

Допомога армії

– Яким чином громада допомагає військовим?

– Ми плануємо передати кошти субвенції для закупівлі дронів ЗСУ в сумі 3 мільйони гривень.

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024